Tuesday, December 05, 2006

Time for tea in Ecuador


Cuenca är den tredje största staden i Ecuador och huvudstad i provinsen Azuay. Den har omkring 286 000 invånare och ligger i Sierra, Ecuadors högland, omkring 2800 meter över havet. Stadens historiska centrum har blivit klassad som ett världsarv av UNESCO.

Hit skickades jag som valobservatör i den andra valomgången i presidentvalet som gick av stapeln söndagen den 26/11. Valet stod mellan Alvaro Noboa och Rafael Correa, och som alla sett på nyheterna vann Correa med en 15 procents mariginal. Generellt gick valet lugnt till, men just i min provins blev det problem. Ett distrikt hade begärt att få en folkomröstning men inte uppfyllt alla kriterier så det nekades. Då blev det resning och våldsamma protester. Bland annat förstörde de vägen in till samhäller genom att gräva djupa kanaler på tvärsen på flera ställen, samt bygga barrikader av brinnande bildäck. Resultatet blev att det inte gick att frakta valmaterialet till samhället, och inte heller garantera valmyndighetens personal eller allmänhetens säkerhet. Så valet fick ställas in.

Denna resa var helt otrolig, fylld med händelser och ögonblicksbilder. När jag som enda kvinna sitter på ett samordningsmöte med de 10 högst uppsatta militärerna, de 5 högst uppsatta poliserna, valmyndighetens president och provinsens president och det pågår en allvarlig diskussion om hur mycket våld som är motiverat från militärens sida versus förlusten att behöva ställa in valet, så bryts diskussionen av att en man knackar på dörren och kliver in med en krusidullig bricka med thekoppar modell blommigast och sockersötast, och alla de uniformsklädda männen med massa band och stjärnor uniformen tar en paus i våldsdiskussionen och lägger ena benet över det andra, spretar med lillfingret och sippar på sitt the. Jag vågade tyvärr inte ta fram kameran.

2 Comments:

Blogger malin2 said...

Underbart!

2:18 PM  
Blogger Anna Malaga said...

Hhahaha - inga bilder behövs, bara din beskrivning. Spännande!

4:49 AM  

Post a Comment

<< Home